DEGUPJANTUNG

May 4, 2011

apa yang budak 14 tahun faham tentang cinta?

Assalamualaikum to all my readers!



Wahhh aku rasa terharu bila buka blog ni. Terharu sebab Zamir cakap dia tertunggu-tunggu aku tulis entry baru. Dan Abez pulak suruh aku menulis lagi, sebab dia suka baca. Sobs sobs terharu sampai meleleh hingus ni! Haha poyo jek.. Ehemm korang ikhlas ke cakap camtu? Haha nway big hug and thanks for those yang sudi baca blog misz aisya ni. Blog yang biasa2 tapi insyaAllah setiap entry aku akan berikan 'sesuatu'.

Baiklah kawan2, hari ini aku masih nak bercerita tentang CINTA. Tapi, sebelum tu, aku nak bagitahu yang ini adalah 100% pendapat aku dan kalau you all rasa tak setuju, boleh tulis kat ruangan komen di bawah. Okay??


Minggu lepas, aku baca mesej dalam inbox handphone W, 14 tahun. OPss nanti dulu, janganlah marah aku sebab aku baca mesej dia... W ni lagi suka baca mesej aku macam hp aku dia yang punya! Dan apa hubungan aku dengan W, rasanya korang tak perlu tahu.


Alkisahnya, aku meluat sebab handphone yang dia pakai sekarang ni khabarnya adalah handphone awek dia. (Erkk kau bajet romantik lah nak tukar2 barang ngan awek kau??!) So, aku pun bacalah mesej awek W ni satu persatu. Masa tu, W tengah makan and he's mom ada kat sebelah.


Terus terang aku cakap, aku rasa MELUAT, MENYAMPAH, dan nak TERMUNTAH bila baca mesej yang girl tu bagi.


Antara yang aku ingat;


"By, u adew kredit tak?"
Perghhh kau ingat kau hot ke bila guna bahasa eww ewww ni beb?! Haha


"By, u dekat manew? Kenapa tak reply mesej i?"
Hek elehhh suka hati dia lah nak reply mesej kau ke tidak! Kau sibuk pesal??


yang buat aku meluat;


"By, i miss u damn much!"
Erkk baru beberapa hari kot tak jumpa..ngok!


yang paling tak boleh blah;


" By, sejahat mana pun u, i tetap sayang dekat u....bla..bla..bla..."
Arghhh poyo nye kau!!


Nop! seriously aku sangat tak faham dengan budak2 sekolah zaman sekarang yang kononnya faham sangat dengan erti cinta. Dik, kau sekolah lagi kot. Lepas baca mesej tu, aku terus sound W;


"Spender kau pun ibu beli, ada hati nak couple2!"


" Mesej ibu takde pulak kau simpan, mesej awek kau berlambak2 dalam inbox"


Aku tahu, cinta tu fitrah. Dan semua orang dianugerahkan dengan perasaan suci tu. Tapi, aku nak tanyalah kan, kau sure ke dalam usia macam tu perasaan yang diorang rasa tu adalah true love???


Okay adik2, korang kena tahu beza SUKA, SAYANG, dan CINTA. Kalau kau terpandang seseorang dan terdetik satu perasaan aneh, itu belum boleh dikatakan cinta. Itu hanyalah perasaan tertarik dan suka. Sebab, actually kejadian jatuh cinta pandang pertama tu tak wujud. dan kita sebenarnya takkan sedar bila masanya kita jatuh cinta.
Dan lagi satu dik ooiii, dalam usia 14 tahun tu, akak rasa terlalu awal (tak patut sebenarnya) untuk adik luahkan kata2 manis (kurang manis sebenarnya) macam tu. Lelaki tu tak berhak pun untuk dapat semua tu. Dan, sikap adik yang merayu2 bersungguh-sungguh hanya akan buat lelaki bertambah ego dan mudah ambil kesempatan. Hakikatnya, perempuan will do anything atas alasan SAYANG dan CINTA. Tak percaya?? Selak surat khabar dan buat graf bertajuk, "Gadis Lari Rumah/Lari ke Lombok".

Cop, akak nak tanya, adik rasa adik akan kekal tak dengan W tu? I mean, still bersama sampai habis belajar, sampai masing2 dah kerja dan sampailah ke jinjang pelamin? Agak2 sempat tak merasa semua tu? (Maaflah, tapi akak and W's parents tak berkenan lah dengan adik..hehe so tak berapa nak restu lah..) Kalau diri sendiri tak yakin, kenapa mesti nak couple jugak??

Adik, W tu budak lagi. Entah2 belum mimpi 18sx pon lagi. (erkk tapi suara dah pecah). Akak yakin sangat2, W belum faham sepenuhnya tentang cinta. Tak perlulah nak berharap apa2 dekat dia. Kalau setakat cakap I love you, i miss you, budak pra sekolah pun boleh cakap 100 kali. Tapi, makna di sebalik ungkapan tu, siapa yang boleh betul2 tafsirkan??

Adik, tak perlulah melebih2 ungkapkan cinta. Adik tu perempuan, baru 14 tahun. Proses tumbesaran pun masih berjalan. Buang masa je.. Tunggulah dah habis sekolah nanti, adik nak couple dengan siapa2 pun akak tak kisah. (kecuali dengan W ye..sebab kami rasa adik ni gedik).

Akak rasa, kalau adik jual mahal dan tak nampak terhegeh-hegeh sangat mesti saham adik naik. So, kalau adik rasa diri tu bijak and dah cukup matang, fikir2 lah dengan apa yang akak tulis ni. Hahaha

Tengs for reading, sorry for everthing :-)



Ilham dari hati : I heart my parents more than anything else :-)

Photobucket

7 comments:

  1. salam
    i2 br ko bc yg 14 taun...yg bwh dr 2 pun ad kot...
    ingat tak iklan petronas yg ad bdk laki cina sek ren...

    ha...i2 kecik2 pn dah diajar bende2 nie..ape ntah lg...tyg kat tv lg ramai bdk2 terikut..

    bdk zaman sekarang kebanyakan matang sblm usianya...klu matang kearah positif x de mslh tp nie kearah yg tak sepatutnya...

    em...neway...thanx bubuh nama ak...hahahaha....

    neway terharu la sgt ko 2...hampeh...

    ReplyDelete
  2. dah follow :D
    http://mynameismyname-ashraf.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. masuk sini melalui komen ko yg bagus dalam the other khairul...

    ReplyDelete
  4. hahaha....bese la kowt
    dak2 skrg kan dah maju gile..
    semua nak advance!
    ^_^

    ReplyDelete
  5. wahhh kecik kecik dah cinta mana boleh..nanti orang tua macam kita tak ada chance nak bercinta,

    ReplyDelete
  6. dah jadi perkara biasalah .hehe . jiran sebelah rumah ny lagi lah melampau .hhehe

    ReplyDelete